25. 3. 2020

Zelení podporují v doplňovacích volbách do senátu v obvodu Teplice kandidáta hnutí Senátor 21 a ředitele místního gymnázia Zdeňka Bergmana. “Pan Bergman představuje člověka, který se ani v dobách vyhrocené společenské debaty okolo migrace v roce 2016 neváhal postavit za muslimskou studentku Eman Ghalebovou. Ukázal tak, že má odvahu bránit základní hodnoty lidských práv i v dobách, kdy to není populární,” vysvětluje jeden z důvodů jeho podpory Magdalena Davis, spolupředsedkyně Zelených.

Pro Zelené je důležité, že Zdeněk Bergman má mezi svými prioritami další témata, která u předchozího senátora v tomto obvodu chyběla. “Pan Bergman má zájem o větší integraci Česka do jádra EU, o modernizaci českého školství a samozřejmě o udržitelnější budoucnost v oblasti životního prostředí a klimatu. V regionu, který dlouhodobě trpí těžbou hnědého uhlí a jejími následky, je to velmi důležité,” dodala Magdalena Davis.

Zelení se podporou tohoto kandidáta snaží vyjít vstříc také volání občanské společnosti po spolupráci demokratických sil. “Chceme, aby byli Zelení součástí širších občanských koalic a podporovali demokratické kandidáty. Ti mohou být někdy liberálnější nebo konzervativnější, trochu více nalevo nebo napravo, ale jsou to lidé, kterým upřímně záleží na světě kolem sebe, jsou otevřeni diskusi o všech tématech a chtějí svým vystupováním spojovat a ne rozdělovat,“ uvedla Magdalena Davis.

Zelení v Teplicích mají navíc spolupráci se Zdeňkem Bergmanem dlouhodobě vyzkoušenou, zasedá s nimi v teplickém městském zastupitelstvu v rámci společného volebního projektu Volba PRO! Teplice. “I na městské úrovni se věnuje tématům, ve kterých máme společný zájem, jako je územní plánování, boj proti hazardu nebo udržitelná doprava,” doplnil Adam Souček, předseda teplických Zelených.

Rozhovor se Zdeňkem Bergmanem si můžete přečíst zde.