23. 5. 2019

Vědci hlásí rekordní množství oxidu uhličitého v atmosféře. OSN vydává Globální klimatickou vizi varující před stavem životního prostředí, studenti po celé Evropě stávkují a státy vyhlašují klimatickou krizi.

„Pokud se budeme k planetě chovat stejně jako dosud, do roku 2030 dospěje svět do bodu, kdy se již nebude možné vyhnout katastrofickým následkům klimatické změny. Ta ovlivní jak lidstvo, tak i všechny přírodní ekosystémy.“ Globální klimatická vize OSN, pod níže se podepsalo na 140 předních světových vědců

Na to samé apeluje mladá švédka Greta Thunbergová, přední světová aktivistka za změnu klimatu: “ Jednejme, jako by nám hořela střecha nad hlavou“. Na její popud deseti tisíce studentů po celé Evropě stávkují v rámci akcí FridaysForFuture pod společným motem “ Proč bychom se měli připravovat na budoucnost, která nás možná ani nečeká? „

Jak upozornila loňská zpráva Mezivládního klimatického panelu pro změny klimatu, situaci lze zvrátit jen za cenu velkých změn. Jde zejména o rychlý odklon od spalování fosilních paliv v průmyslu i dopravě, snižování emisí skleníkových plynů, které ve velkém vytváří i živočišná výroba.

Některé státy už kvůli těmto zjištěním dokonce vyhlásili stav klimatické nouze. První byla Velká Británie na začátku měsíce v reakci na velké demonstrace hnutí, jakými jsou Fridays for Future nebo Extinction Rebelion a druhou zemí se stalo Irsko. V pondělí schválil parlament švýcarského kantonu Curych v reakci na studentské protesty výzvu vládě, aby také vyhlásila klimatickou nouzi.

Dne 22.5. vyhlásila stav nouze první česká obec Praha 7. Je tak první obcí, která k podobnému kroku dospěla ve střední a východní Evropě.

Praha 7 si tímto krokem jako první v Česku veřejně přiznala závažnost rozsahu problémů způsobených změnami klimatu, kterým čelíme a potřebu zásadního zintenzivnění a zlepšení koordinace aktivit na snižování dopadů, tzv. mitigaci klimatických změn a adaptace na ně, zmiňuje Vít Masare, mj. iniciátor kampaně BEZUHLI.CZ.