17. 10. 2020

Jakkoliv to po sobotním sčítání hlasů nevypadalo, ve středu oznámili společný postup pro uzavření koalice ANO, ODS a Spojenci pro kraj, kterých jsou Zelení součástí.

„Našli jsme shodu na vizi pro směřování kraje. S některými partnery se známe na úrovni komunální politiky a snaha posunout kraj z posledních příček všemožných žebříčků životní úrovně nás spojuje“, říká k uzavření memoranda Petr Globočník.

O tom, že jde o překvapivý zvrat ve vyjednávání, není pochyb. Od soboty se rýsovala koalice na půdorysu ANO, ODS a STAN. Jak to ale vypadá, Spojenci by měli nahradit právě hnutí STAN.

„Byli jsme připraveni na opozici. Chápu pochybnosti, které naše účast v koalici může u některých voličů vyvolat. Máme pozitivní i negativní ohlasy na naše koaliční angažmá. Pro mě osobně je důležité realizovat program Strany zelených. Dlouhá léta jsme měli šanci pouze kritizovat vývoj v kraji, nyní můžeme ukázat, že kraj lze vést jinak a lépe. Věřím, že naše rozhodnutí voliči postupem času pochopí a že se nám podaří prosadit pro lidi v kraji zásadní věci jako harmonický odstup od uhlí nebo zlepšení situace v sociálně vyloučených lokalitách“, dodává spolupředseda Zelených.