16. 3. 2015

Ustavující zastupitelstvo po opakovaných volbách jsem si nenechal ujít.

Novým primátorem byl v Chomutově zvolen lídr kandidátky PRO Chomutov Dan Černý. Prvním náměstkem je Marek Hrabáč z ANO a neuvolněným náměstkem Marian Bystroň, opět z PRO Chomutova. Cítil jsem, že jaro přišlo letos již první březnové dny. Nevím, zda to nové radě a zastupitelstvu půjde dobře od ruky, nebo to bude sem tam drhnout. Jen samotný fakt, že lidé napojení na kmotry, kteří ovládali Chomutov a nakonec i celý Ústecký kraj skončili v opozici, mě ale naplnil optimismem.

Po mnoha letech se dostavily velmi hmatatelné výsledky práce občanské společnosti. Znovu se mi vrátila ta zvláštní revoluční atmosféra roku 2008. Ostatně co jiného může být po všech těch revolučních osmičkou končících letech minulého století na konci takového letopočtu než zase osmička.

V Chomutově tehdy proběhlo asi devatenáct demonstrací, fenomén od sametové revoluce, v celé republice naprosto nevídaný. Začalo to skromnými protestními akcemi Nespokojených občanů nazlobených rozhodováním radnice pod vedením Ivany Řápkové. Vrcholem byl podivný pronájem, či spíše skrytá privatizace Kamencového jezera společností ovládanou lidmi z vedení radnice. Za svou kritiku těchto kroků jsem si v rámci tehdejší koalice vysloužil velmi nepřátelské chování šíbrů z ODS a ČSSD, které vyvrcholilo počátkem dubna odvoláním z místa ředitele Podkrušnohorského zooparku. Následovala vlna demonstrací a protestů, odstoupení dvou radních za Stranu zelených a jednoho slušného radního za ODS, odstoupení většiny lidí z vedení zooparku a založení odborů na podporu bývalého vedení, věc naprosto ojedinělá ze samotné podstaty odborové práce, tisíce podpisů pod peticí vyjadřující odpor proti vedení města a především neuvěřitelná atmosféra solidarity. Vznikaly satirické loutkové hry, dokumentární snímky Petra Točína, lidé si broukali písničku „Běž domu Ivano“. Na jedné z demonstrací vyjádřil účastníkům prostřednictvím přímého telefonátu svou podporu prezident Václav Havel. Kolem Jana Hartmana a Vladimíra Kotena vzniklo občanské hnutí PRO Chomutov, které se o rok a půl později spojilo se Stranou zelených, oslovilo významné osobnosti a v komunálních volbách v roce 2010 dosáhlo stejného volebního výsledku jako tehdy nejsilnější ČSSD, tedy osm zastupitelů. Sociální demokracie a ODS již neměli většinu a museli „přesvědčit„ nové zastupitele TOP 09 a Severočechů, kteří do té doby žádali změnu, aby přes odpor svých stran podpořili vznik koalice pod společnou taktovkou Alexandra Nováka a Romana Housky.

Čtyři roky v opozici poskytly PRO Chomutovu mimo jiné prostor k formování PRO kraje. Zelení a PRO Chomutov se prostřednictvím Leo Steinera dohodli s KDU-ČSL a začali mimo vlastních osobností oslovovat další místní protestní uskupení a osobnosti napříč celým krajem. Byl mezi nimi učitel Jirka Řehák z Teplic, herec Achab Haidler, nebo podnikatel Martin Hausenblas z Ústí nad Labem a mnoho dalších. Filip Ušák, dnes nově starosta Benešova nad Ploučnicí zprostředkoval zapojení výrazných osobností z Děčínska a Šluknovska. Tím hnutí získalo Josefa Zosera a Šárku Zimovou. Díky tomuto úsilí má PRO kraj po volbách 2012 šest mandátů krajských zastupitelů a tento výsledek pomohl motivovat další lidi do komunálních voleb 2014.

V Ústí tak na podzim minulého roku sestavovali radnici zástupci ANO a PRO Ústí. V Horním Jiřetíně se stal starostou Vladimír Buřt. V Blatně hnutí PRO venkov zcela ovládlo obecní zastupitelstvo. V Chomutově získalo osm mandátů hnutí PRO Chomutov, volby vyhrálo, ale k soudu nakonec i přesto poslalo protest proti kupčení s hlasy ve prospěch ČSSD. Vítěz dosáhl opakování voleb, ohrozil tím paradoxně svůj vynikající volební výsledek a bezprecedentně posunul politickou kulturu ve společnosti správným směrem.

V prosinci 2014 jsem se vzdal mandátu krajského zastupitele. Jedním z důvodů bylo mé zaměstnání v zoologické zahradě ve Dvoře Králové. Dalším důvodem byl sílící pocit, že lidé ve veřejných funkcích by se měli střídat, aby si na tu veřejnou funkci a moc moc nezvykli. Ten nejlepší čas nastal v okamžiku kdy se opakovaně a na mnoha místech republiky prokázalo, že věci se mohou změnit, pokud je, místo siláckého žvanění po hospodách, změnit opravdu chceme.

Počátkem roku 2015 nakonec získalo hnutí PRO Chomutov v opakovaných volbách přes všechna černá očekávání neuvěřitelných jedenáct mandátů. Nevím, co bude za pár let. Boj o demokracii je nekonečný. Teď na začátku března jsem si ale jako divák velmi užíval ustavující zastupitelstvo a volbu nového primátora.

Zdroj:

love