27. 9. 2019

22. září se v rámci celonárodní akce ‚Týden pro klima“ sešli mladí lidé z mladé nadějné Z uklidit kousek přírody, zasadit symbolický strom a především protestovat proti nesmyslnému a médii potlačovanému tématu prodeje Počeradské elektrárny, největšího znečišťovatele CO2 v České republice.

Tomáš Růžek, člen RKO Zelených, který se akce účastnil, při dotazu k této problematice uvedl:

Počeradská elektrárna je největším producentem CO2 v České republice. Za rok vypustí do ovzduší více CO2 než kamionová doprava na území České republiky za celý rok. K tomu produkuje velké množství jiných toxických látek. Louňáků se to týká o to více, že chladící věže elektrárny dotvářejí panorama při příjezdu k našemu městu.

Pařížská smlouva udává celkový trend snižování CO2 na celém světě a mnohé západní země Evropské země tak strategicky činí. Prostředků jak toho dosáhnout je mnoho. Ale právě Česká vláda byla jednou z mála, která shodila ze stolu návrh Evropské komise pro snížení CO2 do roku 2050 a přechod na nefosilní produkci energie.

Na druhou stranu v severočeské uhelné pánvi plánuje státní společnost ČEZ prodej největšího znečišťovatele CO2 za 2 mld. korun, i když původně odhadovaná cena činila až 5 násobek této částky. Je snadné odhadnout, že v plánech majitele Vršanské uhelné není snižování dopadu klimatické krize, ale spálení veškerého uhlí ze “svých” lomů, respektive prodloužení životnosti elektrárny až do roku 2052 za předpokladu, že nebudou prolomeny limity pro těžbu.

A tak miliardové dividendy z českého uhlí, mizící někde v zahraničí na účtu uhelného podnikatele, snad nejsou důvodem mediálního ticha a kradmého vyčkávání pro uplynutí termínu, kdy bude o prodeji rozhodnuto bez nutnosti zásahu vlády. Tento termín je již za pár měsíců!
k protestu prodeje elektrárny se lze připojit na: www.smradzpocerad.cz