16. 8. 2015

Řeky jsou bez vody, stromy schnou, tráva žloutne a půda tvrdne na kámen. Tak vypadá sucho, kterému už Češi odvykli, a které teď po 60 letech znovu prožívají. Není pochyb, že to má dopady i na národní hospodářství. O těchto tématech bylo vysílání pořadu Ekofórum na stanice Český rozhlas Plus, který se vysílal v sobotu 15. 8. Jedním z hostů byl i 1. místopředseda ústecké krajské organizace Strany zelených Daniel Pitek.

„Velký problém českého zemědělství je v tom, že většina území je obhospodařována průmyslovým způsobem, nikoli způsobem blízkým přírodě, tak jak hospodařili naši předkové. Dá se říci, že drancujeme půdu, zhoršujeme její vlastnosti, ztrácí absorpční schopnost vázat na sebe vodu, mizí z ní mikroorganismy, houby apod. Je potřeba s půdou něco dělat, méně hnojit průmyslovými hnojivy, vracet do ní chlévskou mrvu, zmenšit půdní bloky, dodržovat osevní postup, přidávat i plodiny, které jsou schopny zadržovat vodu. Je samozřejmě dobré nechávat úhory, část půdy každý rok ladem, nechávat biopásy atd.,“ řekl mimo jiné Daniel Pitek

Jestli chceme něco změnit, musíme změnit dotační systémy. Dnes by stačilo, aby mokřady, tůně, byly zahrnuty do zemědělské plochy, protože dnes tam nejsou. A tak v zájmu zemědělců není rozvíjet mokřady, ale ničit je, vysušovat, protože díky tomu získají více peněz, zaznělo rovněž v pořadu.

„Státní správa obrovským způsobem pokulhává, nestíhá reagovat na události, a týká se to jak MŽP, tak MZe. Ministerští úředníci stále ještě nepochopili, že dotace nejsou dávány do zemědělství na podporu produkce, ale že je ve veřejném zájmu to, aby byla obhospodařována krajina způsobem, který je pro společnost důležitý,“ říká Daniel Pitek.

Celý pořad si můžete poslechnout přímo zde nebo na stránkách Českého rozhlasu Plus.